Borsa İstanbul geçen yıl yüzde 200’e yakın yükselirken, bir yılda tarihi boyunca yatırımcı sayısının sadece yarısı İstanbul’a akın etti. Bunlar 2022’nin önemli konuları iken 2023 yılı başladığında işler eskisi gibi değildi. Eylül ayında verdiği sinyallerle nefes nefese kalan Borsa, deprem felaketlerinin ardından tüm ülke gündeminde tekrar kendine gelmeye çalışırken yine tartışmaların merkezinde yer aldı. Daha normalleşme sürecine giremeden seçim gündemi geldi. Borsada bir şeyler olmaya başladı. Bakalım sert hareketleri ve küskün yatırımcıları incelediğimizde neler görülebilecek.
Geçen yıl Borsa İstanbul’a akın eden yatırımcılar geri adım atmaya başladı.
Geçen yıl keskin yükselişler ve kulaktan kulağa kârlarla gelen yatırımcılar birden fazla kez deneyimsizken, 2023 ilk çeyrekte oynaklığa karşı savunmasız kaldı. Bu dönemde halka arz performansı yatırımcıların ilgisini çekmiştir.
Borsa’da seçim sonuçlarının fiyatlanmasında anketlerin hâlâ bıçak sırtında olduğuna işaret eden Kuru, “Kim kazanırsa kazansın” seçim sonuçlarından bağımsız kararlar alınabileceğini düşündüklerini ifade etti. ekonomiyi resesyona sokar, enflasyonla mücadele ekonomiyi sıkıntıya sokar” dedi.
Dolar için 20’lerin üzerinde 25-28-24 seviyelerinin kolay tespit edilemeyeceğini, ihracatçıların taleplerini ve piyasada söylenenleri ekonomik olarak haklı çıkarmanın kolay olmadığını sözlerine ekledi.
İşte borsada yatırımcıların azalmasına rağmen halka arz katılımındaki artışa dikkat çeken görüntüler.
Daha da dikkat çekici olan, borsadaki yatırımcıların yarısının küçük yatırımcılar olmasıdır.
Borsa İstanbul’da gün sonunda değişen seyir mercek altına alındı. Özellikle düşen hacimde 15:00 ile 18:00 arasındaki aralık öne çıkıyor.
29 Mart-6 Nisan arasında BIST 100 endeksinde gün içi dalgalanma marjı en düşük yüzde 2,22 ile 31 Mart’ta, en yüksek yüzde 6,04 ile 3 Nisan’da olurken, 15:00-18:00 saatleri arasında büyük dalgalar yoğunlaştı. dikkat çekmek.
Özellikle son 1 yılda Borsa İstanbul’daki mevduatlar, KKM veya halka arz gibi enstrümanlara yatırım yapan yatırımcılar için “kabus dolu” hareketlere neden oluyor.
BIST 30 hisselerindeki bu tür sert hareketler bundan birkaç yıl öncesine kadar uç bir durumken, son hareketler “yabancı yatırımcının olmaması, piyasanın tamamen yerli yatırımcıların kontrolünde olması” ile açıklanıyor.
Deprem felaketlerinin ardından yüzü asılan algoritmik tüccarlar da şüphe odağında!