Ekonomi

Euroclear, Rus varlıklarının faizinden 3 milyar euro gelir elde etti

Menkul kıymet takas ve saklama hizmetleri veren Euroclear, Avrupa Birliği (AB) yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarına uygulanan faizlerden bu yılın 9 ayında 3 milyar euro gelir elde etti.

Belçika merkezli finans kuruluşu Euroclear, 2023 yılının ilk 9 ayına ait mali sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, yüksek faiz ortamı nedeniyle Euroclear’ın net faiz faizlerinde hızlı bir artış yaşandı ve net faiz geliri 9 ayda 3,8 milyar euronun üzerine çıktı. Bu gelirin yaklaşık 3 milyar avroluk kısmı Rusya’ya yönelik yaptırım ve tedbirlerle ilgili varlıklara verilen faizlerden geldi.

Euroclear, Rus varlıklarına ilişkin durumun karmaşıklığı ve yasal maliyetlerdeki artış nedeniyle Rusya yaptırımlarının etkilerini yönetmek için 34 milyon euro harcadı.

Euroclear, 2022 yılının 9 aylık döneminde Rusya varlıklarından 347 milyon euro gelir elde etti.

Toplam 300 milyar euro

Batılı ülkeler Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 200 milyar avrosu AB üyeleri tarafından olmak üzere toplam 300 milyar avroyu dondurmuştu.

Bu aşamada dondurulan varlıkların hukuki ve mali yönleri ile bu varlıklardan elde edilen gelirlerin sahibinin izni olmadan kullanılması tartışılmaktadır.

AB tarafından dondurulan Rusya Merkez Bankası rezervlerinin çoğu, Belçika merkezli bir menkul kıymet takas ve saklama hizmeti olan Euroclear’ın elinde bulunuyor.

Euroclear’ın bilançosundaki varlıkları dondurulan varlıklar nedeniyle hızla artarken, kurum büyük miktarda faiz geliri elde ediyor.

AB ise Rusya’nın savaş nedeniyle dondurulan 200 milyar avroyu aşkın varlığının kullanılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. AB planı kapsamında Euroclear’ın ilgili Rus varlıklarından elde ettiği faiz gelirlerine Belçika’da özel bir vergi getirilmesi ve bunun Ukrayna’da kullanılması da görüşülen konular arasında yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran ayında AB Komisyonu’nu Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıkları konusunda uyarmıştı.

ECB, Rus varlıklarına veya gelirlerine el konulmasının euronun küresel para birimi konumuna ve finansal istikrara zarar verebileceği hassasiyetine dikkat çekti.

Özellikle AB’nin tek taraflı hareket etmesi durumunda büyük döviz rezervine sahip diğer merkez bankalarının eurodan çıkabileceğine dikkat çeken ECB, euro cinsinden varlıklardan uzaklaşma olabileceğini ve Avrupa ülkelerinin finansman maliyetlerinin artabileceğini ifade etti.

azdavay-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu